Blue Anfe,CZ - ragdoll

Očkování

25.01.2011 17:31

Stručný přehled jednotlivých onemocnění koček
Panleukopenie koček

Onemocnění podobné parvoviróze u psů. Projevuje se zvracením a úpornými průjmy, často s příměsí krve.
Infekční rhinotracheitida

Toto onemocnění se podílí na tzv. komplexu kočičí rýmy, což je velmi časté onemocnění v populaci koček. Kočka kašle má výtok z nosu a očí a zvýšenou teplotu. U březích koček dochází k potratům, nebo k úhynu koťat krátce po porodu.
Kaliciviróza

Pdílí se na kočičí rýmě a má podobný průběh jako rhinotracheitida.
Chlamydióza

Onemocnění může zkomplikovat průběh kočičí rýmy a její nebezpečí je především v tom, že je přenosná na člověka.
Virová leukémie

Toto onemocnění poškozuje imunitní systém koček a tím výrazně snižuje imunitu koček. Kočka je náchylná ke všem ostatním onemocněním, nereaguje na léčbu, postupně slábne a dochází k úhynu. Nemoc má zdlouhavý průběh a projevuje se u všech věkových kategorií koček. Před samotným provedením očkování je nutné provést krevní test na protilátky a očkovat pouze zvířata s negativním výsledkem. V případě přítomnosti protilátek bychom očkováním stav pouze zhoršili.
Infekční peritonitida

Nejnápadnějším příznakem tohoto onemocnění je zvětšení břicha. Dutina břišní je vyplněna tekutinou, postupně dochází k poškození všech vnitřních orgánů a může dojít až k ochrnutí, neboť nemoc zasahuje i nervový systém. Před očkováním se musí opět provést krevní test na protilátky.
Dermatofytóza

Onemocnění, které způsobují plísně. Na kůži kočky se objevují holá kruhová místa s šedavými šupinkami. Je to onemocnění přenosné na lidi.
Vzteklina

Velmi nebezpečné onemocnění, které je po vypuknutí klinických příznaků neléčitelné a smrtelné. Je přenosná na člověka, k přenosu dochází pokousáním. U koček není očkování proti vzteklině povinné ze zákona, ale zejména u koček, které se pohybují venku je vhodné ho provést.

 

www.veterinahb.cz/ockovani-vakcinace-psu-kocek/
 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.Ragdoll - Blue Anfe,CZ

Vytvořte si web zdarma!Webnode